top of page

B  L  O  G

Search

ZAŠTITA PRAVA PACIJENATA

ZAŠTITA PRAVA PACIJENATA

Znate li da je u Republici Hrvatskoj donesen poseban zakon koji uređuje pitanje prava pacijenata?

To je Zakon o zaštiti prava pacijenata!

Tim se zakonom, između ostalog, određuju prava pacijenata pri korištenju zdravstvenom zaštitom, uređuje se način zaštite i način korištenja tih prava.


Dakle, svaki pacijent ima određena prava koja su uređena tim Zakonom, a posebno bih izdvojio pravo na suodlučivanje, pravo na obaviještenost te pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinog tretmana. Smisao ovih prava jest da svaki pacijent prethodno bude potpuno i razumljivo obaviješten o svom zdravstvenom stanju i bolesti te o preporučenom tretmanu/zahvatu.


Tek ako ste kao pacijent na valjani i razumljivi način upoznati sa svim time, mogli biste dati pristanak na takav zahvat (suglasnost).

Prije pristanka, trebalo bi Vam se omogućiti i pravo na drugo stručno mišljenje, što smatram da nije još u punom smislu zaživjelo u našem sustavu.

Pristanak na predloženi zahvat (suglasnost) se nažalost u praksi svodi često na potpisivanje određenog obrasca (unaprijed pripremljeni papir koji se samo potpiše) kojeg pacijent niti je pročitao niti razumije.

Takav pristanak nije valjan i ne proizvodi učinke ! Valjan bi bio samo pristanak kojeg je pacijent dao nakon što je obaviješten o svom stanju i bolesti, nakon što je obaviješten o rizicima predloženog postupka te nakon što je sve to razumio.


Stoga, ako su Vam prekršena ta prava kao pacijenta, zatražite pravnu pomoć i mišljenje.


3 views

Recent Posts

See All

NEPREKIDNO RADIMO

Odvjetnički ured  Tomislav Kovačić radi neprekidno od samog starta pandemije Covid-19 i na rapolaganju Vam je svaki radni dan od Ponedjeljka do Petka od 8:00 - 15:00 sati i po dogovoru.  Općinski sud

bottom of page